Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, електронно наргиле, никотинова течност, CBD, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Ново проучване потвърждава, че парaта от иазпярване причинява по-малко клетъчни щети от дима на тютюневите изделия

   %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

   Ново проучване, проведено от изследователи от Импириъл Брандс, в съответствие с предишни резултати от подобни изследвания показва, че излагането на белодробната тъкан на пара от електронни цигари има по-малко влияние върху генната експресия, отколкото цигарения дим.

    


   Озаглавен "Острата аерозолна експозиция на електронни изпарения на цяла 3D човешка бронхиална тъкан води до минимални клетъчни и транскриптомични реакции в сравнение с цигарения дим", изследването е публикувано в списанието Toxicological Research & Application.

    

    

   prouchvane-vape-bezopasen-esmoker.bg.jpg

    


   С цел да се разберат здравните ефекти от излагането на пара и дим, изследването се състои от субцитотоксично излагане на клетки в 3D човешки бронхиален модел на никотин-съдържащ аерозол(пара от електронна цигара), горим цигарен дим и обикновен чист въздух, при строги лабораторни условия.

    


   След това изследователите оценяват изразяването на различни гени, свързани с болести след период на "възстановяване" на клетките от 4 и 48 часа. Те открили, че излагането на цигарен дим причинява значителни промени в генната експресия, включително промени в оксидативния стрес и маркерите на възпалителни процеси.

    


   От друга страна, изпаренията от електронна цигара генерират само минимален отговор, подобен на този, наблюдаван при излагането на клетките на чист въздух. "Фокусирайки се върху референтната тютюнева цигара, след четиричасово излагане не бяха активирани никакви пътища, но на 48 часа в клетките бяха активирани както гените, свързани с клетъчния цикъл, така и пътища на клетъчна смърт. Обратно, тези клетки, изложени на пара от електронна цигара, демонстрират леко повишени сигнални пътища на NF-KappaB след четиричасово излагане. Въпреки това, след 48 часа не бяха активирани никакви пътища", каза главният токсиколог Д-р Лиам Симс.

    


   "Тези данни предоставят доказателства, че след продължително излагане на пара от електронна цигара има значително по-малко увреждане на белодробните клетки, отколкото еквивалентната доза от цигарен дим", завършва резюмето на изследването.


   Тези данни трябва да се вземат предвид при регулаторни политики


   Ръководителят на "аука за намаляване на вредите от тютюна в Импириъл, д-р Грант О’Конъл, каза, че данните, представени от това проучване и други, водещи до същия извод, трябва да бъдат взети сериозно и да бъдат взети предвид при разработването на политики за електронните цигари.


   "Това последно изследване допълва нарастващия обем изследвания, събрани както от Импириъл Брандс, така и от други, демонстрирайки значителния потенциал за намаляване на вредите от продукти от следващо поколение (никотинозаместващи) като електронните цигари в сравнение с продължаващото пушене на горими цигари."

    


   "Насърчаваме регулаторните органи и политиците да вземат предвид тежестта на доказателствата, които показват ясните научни различия между горимите цигари, които изгарят тютюна, и заместващи продукти, които не го правят", заключи О’Конъл.


   Оригиналната статия публикувана в vapingpost.com можете да прочетете тук.

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари