Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, електронно наргиле, никотинова течност, CBD, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Увеличават ли Вашите гени податливостта Ви към тютюнопушене и/или изпаряване?

   %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

   Проучването, озаглавено "Асоциации на генетична склонност към започване на тютюнопушене с използване на електронни цигари при млади хора: групово проучване", има за цел да определи дали връзката между изпаряването и тютюнопушенето е причинно-следствена или дали съществува поради споделени фактори, които влияят и на двете, като например генетична предразположеност.

    

    

   dna-genetika-vape-pushene-esmoker.bg.jpg

    


   PRS (полигенни оценки на риска ) за започване на тютюнопушене са изчислени за 7 859 млади възрастни. Общо 878 (30%) някога са използвали електронни цигари на 24 години, а 150 (5%) са редовни потребители на електронни цигари на 24 години. Изследователите търсят положителни асоциации между начало на пушенето и начало на пушене и употреба на електронни цигари до 24-годишна възраст, което би показало, че генетичното предразположение към започване на тютюнопушене е свързано с повишен риск за употреба на електронни цигари.

    


   Събраните данни наистина са намерили такава асоциация. "Нашите резултати показват, че може да има споделена генетична етиология между тютюнопушенето и употребата на електронни цигари, а също и със социално-икономическо положение, разстройства в детството и по-рисково поведение като цяло. Това показва, че може да има обща генетична уязвимост както при тютюнопушенето, така и при използването на електронни цигари, което може да се дължи на податливост при поемане на рискове."

    


   Щетите от "вторична употреба" от тютюнев дим се отразяват на поколения

    


   Междувременно проучване от 2020 г., публикувано в "Frontiers in Immunology", установи, че пушенето и/или излагането на вторичен дим по време на бременност може да има вредни ефекти, които продължават поколения.

    


   Проучването показва, че рискът от вторичното тютюнопушене е вероятно да се увеличи, повече отколкото се предполагаше по-рано, засягайки дори потомството на всеки плод, който е бил изложен. "Излагането на цигарен дим втора употреба по време на бременност има вредни ефекти, които могат да продължат с поколения", казва Хитендра Чанд, биомедицински изследовател в Медицинския колеж Хърбърт Вертхайм.

    


   Изследователи от лабораторията Чанд и Института за респираторни изследвания на Ловелас проведоха проучването върху животи и бяха изненадани да открият неблагоприятни ефекти при животни от второ поколение, които никога не са били изложени на дим. "Наблюдавахме дефект, свързан с пушенето в ензимите, които произвеждат сероводород, предавател на жизненоважни сигнали, който помага за регулиране на развитието на органите", каза Чанд. "И индуцираният от пушек дефект в тези ензими се предава на животни от второ поколение (внуци)."

    


   Изследователите добавиха, че тези ензими могат потенциално да служат като биомаркер за определяне на бъдещата чувствителност към астма при деца. Освен това тези констатации имат значителни последици за повишаване на информираността срещу риска от тютюнопушене.

    


   Оригиналната статия публикувана в vapingpost.com можете да прочетете тук.

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари